Σύνδεση Χρήστη

SatisfiedΗ ομάδα του visitmylimnos θέλοντας να δώσει σε όλες τις επιχειρήσεις της Λήμνου μια δυναμική και αξιόπιστη προβολή μέσω της ηλεκτρονικής διαφήμισης έχει σχεδιάσει μια εύκολη και περιεκτική φόρμα καταχώρησης της επιχείρησής σας. Όλα τα στοιχεία θα πρέπει να είναι βάση των δεδομένων της σημερινής κατάστασης της επιχείρησής σας.

Secure page
Προστατεύουμε τα στοιχεία σας. Διαβάστε την Πολιτική Προστασίας μας για περισσότερες πληροφορίες.

Top Panel

Χλωρίδα Πανίδα

Ο προικισμένος αυτός τόπος, εκτός των άλλων, κρύβει και μια μεγάλη ποικιλία από ανεκτίμητα οικοσυστήματα. Τα ηφαιστειακά τοπία της, οι γεμάτοι με αποδημητικά πουλιά υδροβιότοποι, οι πολύ μακριά από τη θάλασσα αμμοθίνες, τα πλούσια σε θηράματα και ενδημικά είδη φυτών βοσκοτόπια και οι καταρράχτες της, αποκαλύπτουν μια εκλεκτή ομορφιά και μοναδικότητα.

H WWF και οι υγρότοποι


Τα τελευταία χρόνια, επιστήμονες της περιβαλλοντολογικής οργάνωσης WWF HELLAS με έκπληξη κατέγραψαν στη Λήμνο όχι μόνο τους μεγαλύτερους σε έκταση υγροτόπους της Μεσογείου, αλλά και τους καλύτερα διατηρημένους.
Δεκατρείς καταγεγραμμένοι υγρότοποι καλύπτουν το 2,62% των εδαφών της και την κατατάσσουν στους σημαντικότερους και μεγαλύτερους σε μεσογειακό επίπεδο. Η ύπαρξή τους, έχει μεγάλη σημασία για τη διατήρηση και την ποικιλία της ζωής στο Αιγαίο.
Στο νησί ζουν, απ' άκρη σ' άκρη, χιλιάδες αγριοκούνελα που έχουν φθάσει σε υπερπληθυσμό Εκείνο όμως που έχει κάνει τη Λήμνο διάσημη στους «ενδιαφερόμενους», είναι οι μεγάλοι πληθυσμοί νησιώτικης πέρδικας (alectoris chukar) η διατήρηση των οποίων παρά το (ελεγχόμενο αυστηρά) κυνήγι, οφείλεται στο ότι υπάρχουν ακόμα μεγάλες καλλιεργημένες εκτάσεις και έλλειψη των λεγόμενων επιβλαβών (αλεπού, κουνάβι) που καθιστούν τη Λήμνο ένα τεράστιο «φυσικό εκτροφείο» για την πέρδικα. Τα τελευταία χρόνια όμως, το ενδιαφέρον συγκεντρώνουν οι «κάτοικοι» των υγροτόπων , ένα εξωτικό ροδόχρωμο πτηνό, μπορεί κανείς να αφουγκραστεί το πέταγμά τους και να θαυμάσει τις μεγάλες ροζ φτερούγες, τα ψηλά πόδια, το ανάστημα, το μακρύ λαιμό και το ιδιαίτερο σχήμα του κεφαλιού τους. Θεωρούνται οι ομορφότεροι και οι πλέον επιβλητικοί «επισκέπτες» της Λήμνου.
Σήμερα στο νησί υπάρχουν πάρα πολλές αστοιβές (είδος ακανθώδους θάμνου) και, σε κάποια σημεία, ένα σπάνιο είδος δρυός.
Η παντελής έλλειψη δασών οφείλεται, κατά πολύ, στην κτηνοτροφία, αλλά και στις ειδικές γεωλογικές συνθήκες και στους δυνατούς ανέμους.
NATURA 2000


Στο βορειοανατολικό κομμάτι του νησιού βρίσκονται το σύμπλεγμα των λιμνών Αλυκής, Χορταρόλιμνης και Ασπρολίμνης, που καλύπτει έκταση 14.000 στρεμμάτων περίπου και εντάσσεται στο δίκτυο NATURA 2000. Στην περιοχή έρχονται πάρα πολλά μεταναστευτικά πουλιά, έχουν καταγραφεί μέχρι και 4.000, κάποια από αυτά : αγριόχηνες, αγριόπαπιες, αγριόκυκνοι, ερωδιοί, αλκυόνες, χαλκόκοτες, πελεκάνοι, γλάροι, γλαρόνια, βουτηχτάρες, νερόκοτες και πυκνά σμήνη από ροζ φλαμίνγκο.
Η λίμνη Αλυκή το χειμώνα γεμίζει με θαλασσινό νερό, που εξατμίζεται το καλοκαίρι, αφήνοντας πίσω του αλάτι άριστης ποιότητας.
Σημαντικός υγροβιότοπος είναι και ο ιστορικός κόλπος του Μούδρου. Τόσο το μέγεθος όσο και η θέση του, δημιουργούν το τέλειο περιβάλλον για τη διατήρηση πλούσιας ιχθυοπανίδας και οστρακοπανίδας.
Αβαθείς αλμυροί βάλτοι και άλλοι υγρότοποι, που σχηματίζονται από τα νερά της βροχής στο Διαπόρι και στην παραλία του Θάνους, αποτελούν κάποια από τα μαγικά τοπία του νησιού. Οι περιοχές αυτές φαίνονται φτωχές σε βλάστηση, φιλοξενούν, ωστόσο, πολλά απειλούμενα είδη, καθώς παρόμοιοι οικότοποι, σε διεθνές επίπεδο, έχουν εξαφανιστεί.
Απολιθωμένο δάσος


Οι περισσότεροι μπορεί να αγνοούν παντελώς ότι η Λήμνος φιλοξενεί στα σπλάχνα της ένα απολιθωμένο δάσος. Πριν από 23 έως 18 εκατομμύρια χρόνια, κάλυπταν την επιφάνειά της πυκνά δάση από φοίνικες, πεύκα και γιγαντιαίες σεκόϊες, που θάφτηκαν κάποια στιγμή κάτω από τη λάβα. Το μεγαλύτερο τμήμα τους βρίσκεται στο Μούδρο και στην ευρύτερη ανατολική Λήμνο, ενώ σημαντικά φυτικά απολιθώματα βρέθηκαν στο χωριό Βάρος και στην περιοχή των Θέρμων. Πιθανολογείται επίσης, ότι στην περιοχή Φακός υπάρχουν κοιτάσματα χρυσού.

Photo Gallery

Scroll to Top