Σύνδεση Χρήστη

SatisfiedΗ ομάδα του visitmylimnos θέλοντας να δώσει σε όλες τις επιχειρήσεις της Λήμνου μια δυναμική και αξιόπιστη προβολή μέσω της ηλεκτρονικής διαφήμισης έχει σχεδιάσει μια εύκολη και περιεκτική φόρμα καταχώρησης της επιχείρησής σας. Όλα τα στοιχεία θα πρέπει να είναι βάση των δεδομένων της σημερινής κατάστασης της επιχείρησής σας.

Secure page
Προστατεύουμε τα στοιχεία σας. Διαβάστε την Πολιτική Προστασίας μας για περισσότερες πληροφορίες.

Top Panel

Φτάνοντας στην πρωτεύουσα του νησιού, την Μύρινα, βλέπουμε τα παραδοσιακά πλακόστρωτα σοκάκια της. Πάνω από την γραφική πόλη ξεπροβάλει σαν από παραμύθι το Βυζαντινό Κάστρο που χτίστηκε από τον Ανδρόνικο Α' Κομνηνό.

Με έκταση 144 στρεμμάτων θεωρείται το μεγαλύτερο κάστρο στο Αιγαίο. Παλαιότερα ονομαζόταν παλαιόκαστρο. Χτίστηκε πάνω στα ερείπια των πελασγικών τειχών και διαθέτει 14 πύργους. Το Κάστρο αποτελεί εδώ και χρόνια πολύτιμο καταφύγιο για ελάφια τα οποία είναι και προστατευόμενο είδος στο νησί.

Προχωρώντας κατά μήκος του λιμανιού στο τέλος του, το παραδοσιακό λιμανάκι της Μύρινας με τα χρωματιστά ψαροκάικα και τις παραδοσιακές ψαροταβέρνες σας περιμένουν για να δοκιμάσετε νησιώτικους ψαρομεζέδες. Κάτω από το κάστρο και απέναντι από τον όγκο του Άθω, απλώνεται ο Ρωμέικος γυαλός. Κατά μήκος της παραλίας ευρίσκονται τα σπίτια της Λημνιακής αριστοκρατίας – νεοκλασικά – που χτίστηκαν στα τέλη του περασμένου αιώνα. Πρόκειται για τα σπίτια των απογόνων αυτών των Λημνίων που στις σφαγές μετά τα Ορλωφικά έφυγαν από το νησί. Τον περασμένο αιώνα αντλούσαν την οικονομική τους υπεροχή από επιχειρήσεις που διατηρούσαν στην Αίγυπτο, από το στόλο τους αλλά και από μεγάλες εκτάσεις καλλιεργήσιμες που κατείχαν στο νησί. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, τα σπίτια αυτά υπήρξαν το αποτέλεσμα των "Αιγυπτιακών εμβασμάτων και του δυτικοφερμένου εκλεκτισμού".

 

 

Στο λιμανάκι του Κότσινα βρίσκεται σήμερα επιβλητικό μπρούτζινο άγαλμα της θρυλικής ηρωίδας, στον προαύλιο χώρο του Ιερού ναού Ζωοδόχου Πηγής, στο λόφο όπου άλλοτε δέσποζε το απόρθητο φρούριο του Κότσινα. Το άγαλμα αυτό είναι δημιούργημα του Ιπποκράτη Σαβούρα και χρηματοδοτήθηκε από το Διδασκαλικό Σύλλογο Λήμνου την περίοδο του 1969. Η Μαρούλα ήταν κόρη του Ισίδωρου Κομνηνού και της Ευφροσύνης, ο οποίος προστάτευε την περιοχή του Κότσινα τον 15ο αιώνα. Στις 21 Μαΐου του 1478 ο Σουλεϊμάν Πασάς εξαπέλυσε επίθεση στο νησί και έτσι Έλληνες και Βενετοί αμύνονταν στο φρούριο την τουρκική προέλαση. Η Μαρούλα ήταν 18 χρονών! Σε μία στιγμή η άμυνα των Ελλήνων και των Βενετών άρχισε να υποχωρεί και ο πατέρας της Μαρούλας λαβώθηκε και όλοι οι αξιωματικοί σκόρπισαν. Τότε εμφανίστηκε η Μαρούλα, η οποία σήκωσε ψηλά το αιματοβαμμένο ξίφος του πατέρα της που λίγο πριν είχε ξεψυχήσει στα χέρια της και όρμησε πρώτη στην μάχη ενθαρρύνοντας και τους υπόλοιπους να επιτεθούν. Έτσι επήλθε η νίκη και ο Σουλεϊμάν εγκατέλειψε την μάχη ταπεινωμένος.

Στο χωριό Μούδρος βρίσκεται το μεγαλύτερο νεκροταφείο των συμμαχικών δυνάμεων του νησιού και στο χωριό Πορτιανό το 2ο σε μέγεθος Το λιμάνι του Μούδρου κατά τον Α Παγκόσμιο Πόλεμο αποτέλεσε την κύρια βάση των Συμμαχικών Δυνάμεων για την εκστρατεία της Καλλίπολης (1915).
Η νότια παραλία, ο λεγόμενος μέχρι σήμερα "Αερολιμένας", διαμορφώθηκε σε χώρο προσγείωσης υδροπλάνων.
Εκατοντάδες νεκροί στρατιώτες της εκστρατείας της Καλλίπολης, κυρίως 148 Αυστραλοί και 76 Νεοζηλανδοί, θάφτηκαν στο συμμαχικό νεκροταφείο του Μούδρου, το οποίο σήμερα αποτελεί παγκόσμιο μνημείο που δέχεται κάθε χρόνο εκατοντάδες επισκέπτες.

Επισκεφθείτε την πιο παλιά πόλη της Ευρώπης, την Πολιόχνη, η οποία βρίσκεται απέναντι από την Τροία. Η Πολιόχνη ξεκίνησε από ένα μικρό νεολιθικό χωριό την 4η χιλιετία π.Χ. και εξελίχθηκε σε ακμάζουσα πόλη του Χαλκού. Εξάλλου οι ανασκαφές που έγιναν στο νησί κατά καιρούς απέδειξαν την ύπαρξη νεολιθικού πολιτισμού στην Πολιόχνη.

Περιπλανηθείτε λοιπόν στην αρχαιότερη πόλη της Ευρώπης και δείτε αγγεία, καλύβες, σιταποθήκες, το υδραγωγείο και το βουλευτήριο.

Photo Gallery

Scroll to Top